Zupa Pho

DSC02561

Wietnamska zupa Pho, na wywarze z kości gotowanych przez 24 h. Aromatyczna, pikantna, rozgrzewająca.

Liczba porcji:  

Bulion:
  • 1 kg szpikowych kości wołowych i ogonów wołowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek, nie obranej
  • 50 g świeżego imbiru
  • 1 pęczek młodych dymek
  • 60 ml sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 goździki
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Do podania:
  • 500 g makaronu ryżowego
  • 400 g chudej wołowiny na stek, np rozbefu
  • 1-2 papryczki chilli
  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki
  • 1/2 pęczka świeżej mięty
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 1 garść listków bazylii
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung

Kości i ogony wołowe zalewamy 3 l wody. Aby wywar był intensywny musi się gotować bardzo długo, najlepiej całą dobę.
Osobiście, nie trzymam bulionu cały czas na gazie, tylko doprowadzam do wrzenia co kilka godzin i wyłączam kuchenkę.
Po dobie wywar powinien mieć ciemnozłoty kolor i delikatnie kleistą konsystencję.

Przygotowujemy kolejne składniki: cebulę i czosnek opalamy palnikiem lub nad płomieniem kuchenki gazowej. Zdejmujemy zewnętrzną zwęgloną warstwę, siekamy grubo i dodajemy do wywaru. Dodajemy imbir – obrany i pokrojony na plasterki, sos rybny, cukier. Anyż, goździki i cynamon podprażamy minutę na suchej patelni, gdy zaczną pachnieć również dodajemy do wywaru. Wywar z przyprawami gotujemy na wolnym ogniu jeszcze godzinę a następnie przecedzamy przez gazę – w bulionie jest dużo szpikowych „paproszków”.

Mięso stekowe zamrażamy i na wpół zmrożone kroimy na bardzo cienkie plasterki a następnie ocieplamy do temperatury pokojowej. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu – zazwyczaj zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem 3 min.

Do miseczek nakładamy gorący makaron, plasterki mięsa, cienko pokrojoną dymkę i zalewamy wrzącym bulionem. Przybieramy listkami mięty, kolendry, bazylii, kiełkami fasoli mung i drobno posiekaną chilli.

Danie zainspirowane programem Ricka Steina: Rick Stein’s Far Eastern Odyssey oraz tym przepisem.

DSC02520

kości na bulion

DSC02546

opalanie cebuli

DSC02550

mięso gotowe do nałożenia

Spróbuj również:

  • ola domowa

    wietnamska, nie tajska :)

    • maciejkurowski

      oczywiście masz rację, już poprawiam :-P

      • ola domowa

        zdarza się, mnie również ;)