Zupa krem z pomidorów

DSC04444.

Na dzisiejszy obiad namówiła mnie Jadłonomia. Uwielbiam takie proste dania z sezonowych warzyw. Pomidory o tej porze roku są fantastyczne i pachnące.

Zupę można zrobić w większym garnku i cześć zapasteryzować lub zamrozić.

Liczba porcji:  

  • 2,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • do podania: 4 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy, pół pęczka bazylii i grzanki z 4 kromek chleba

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni z włączonym grillem. Pomidory myjemy, nożykiem usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze i nacinamy skórkę „na krzyż”.

Papryki przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i białe błony. Natłuszczamy oliwą i układamy na kratce.

Dodajemy czosnek w łupince i wszystkie warzywa wkładamy do piekarnika na ok 45 min.
Powinny się piec aż do czasu gdy na papryce pojawią się zwęglenia na skórce.

W garnku podgrzewamy bulion i zajmujemy się warzywami.

Pomidory oraz papryki wyjmujemy z piekarnika. Pomidory obieramy ze skórki – będzie łatwo schodzić. W tym czasie „zaparzamy” papryki. To znaczy zawijamy je szczelnie w foliowym rękawie do pieczenia lub w arkuszu foli aluminiowej. Para wodna, która oddają gorące papryki sprawi, że skóra będzie łatwiej odchodzić.

Obrane pomidory oraz papryki przekładamy do garnka z bulionem, zlewamy również sok, który puściły podczas pieczenia. Wyciskamy upieczone ząbki czosnku. Zawartość łupinek przypomina teraz pastę i jest zdecydowanie łagodniejsza niż surowy czosnek.

Dodajemy oliwę, solimy do smaku i miksujemy zupę na gładki mus blenderem ze stopą. Podajemy z grzankami uprażonymi na oliwie, świeżymi listkami bazylii, łyżeczką oleju z pestek dyni.

Spróbuj również:

  • Anna Włodarczyk

    Z olejem z pestek dyni musi być rewelacyjna ta zupka. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :) Mops w kuchni ;)