Żeberka jagnięce

DSC04702

Jesień to mój czas na regenerację po maratonie i dekadenckie dania. Na kilka miesięcy zapominam o dietach i gotuję to co lubię najbardziej.

Bo czy może być coś lepszego niż wypieczone żeberka jagnięce podane na desce, dzielone z rodziną. Je się je rekami jak mięsne lizaki. Koniecznie z piwkiem i chrupiącą sałatą z jabłek, selera i cykorii.

Z żeberkami nie ma dużo pracy ale zdecydowanie nie jest danie „last minute”. Wymagają marynowania i długiego pieczenia, aby tłuszcz miał czas się wytopić. Zaplanujcie je na weekend. Marynatę robi się kilka chwil w piątek wieczorem, tak by mięso mogło się marynować prze noc.

Potem wystarczy w sobotę przed południem nastawić piekarnik i pyszny obiad gotowy.

Liczba porcji:  

  • 1,5 kg żeberek jagnięcych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru Muscovado
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
  • pół łyżki kuminu
  • pół łyżki ziaren kolendry

Cebulę i czosnek kroimy z grubsza i przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki marynaty: oliwę, sok pomarańczowy, sos rybny, sok z limonek, miód i cukier i przyprawy roztarte w moździerzu.

Cukier Muscovado nie jest tak słodki jak „zwykły” biały cukier. Ma specyficzny słodko-słony smak. Zawiera również sporo minerałów, ponieważ nie jest rafinowany. Jeśli go nie macie, dajcie więcej miodu o łyżkę i sosu rybnego również łyżkę.

Marynatę miksujemy na gładką masę. Spróbujcie czy jest zrównoważona: powinna być słodka, kwaśna i aromatyczna, ale żaden ze smaków nie może dominować.

Żeberka tniemy na pojedyncze kostki i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1-2 h a najlepiej na noc.

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Żeberka odcedzamy z marynaty i układamy na ruszcie nad blachą. Ruszt jest konieczny, ponieważ wytopi się mnóstwo tłuszczu. Pieczemy ok 2-2,5 h kilka razy smarując je marynatą pozostałą po marynowaniu.

Gdy tłuszcz się wytopi i mięso jest miękkie włączamy grilla i 200 stopni na 5 min żeby przyrumienić mięso.

Do żeberek pasują chrupiące sałaty, może to być po prostu rukola z vinegretem i jogurtowy dip do maczania: wystarczy zmieszać jogurt grecki z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, szczyptą soli i siekaną miętą lub kolendrą.

Spróbuj również: