Tarta z porzeczkami i kruszonką z płatków owsianych

DSC04357

Tarta ze świeżymi porzeczkami. Owoce podczas pieczenia puszczają dużo soku który wsiąka w owsiankę. Dzięki temu spód tarty pięknie się wypieka i nie jest rozmoczony.
Muszę koniecznie wypróbować ten sposób z jesiennymi śliwkami.

Liczba porcji:  

Podstawa tarty
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g schłodzonego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnego mleka

Nadzienie
  • 1.5 szklanki płatków owsianych
  • 50 masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki porzeczek

Do podania
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku z porzeczek

Zagniatamy ciasto: w misce łączymy mąkę, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i nie dotykając rękami rozdrabniamy je ostrym nożem. Następnie rozcieramy szybko kawałki masła rękami aż powstanie gruba kruszonka.
Dodajemy zimne mleko. Zagniatamy ciasto 2 min, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Jeśli się mocno klei można dosypać mąki.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą, rozgniatamy na gruby placek i odstawiamy do lodówki na 1h.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Przygotowujemy formę to tarty, użyłem formy 30 cm z niskim 1 cm rantem.
Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy do grubości ok 3 mm i wielkości formy.

Ciasto przenosimy na formę – najłatwiej to zrobić „nawijając je na wałek”. Odcinamy zbędne fragmenty. Dno tarty nakłuwamy w kilku miejscach widelcem aby nie wyrosła.

Składniki na kruszonkę: płatki, masło, mleko oraz brązowy cukier rozcieramy w palcach. Okruszki rozkładamy na tortownicy i posypujemy porzeczkami.

Pieczemy ok 35 min.

Ubijamy śmietanę z cukrem. Mieszamy z sokiem z porzeczek który nada bitej śmietanie piękny kolor.

Spróbuj również:

  • Agnieszka Palenicka

    nie pomyślałam, że można zrobić kruszonkę z płatków owsianych! :) http://www.strefapasji.pl/kosmetyki.html

    • maciejkurowski

      Agnieszka, jest pyszna. Polecam jabłka pod kruszonką przygotowaną w ten sposób.

  • gin

    Mmm, jestem pewna, że smakowała wybornie :)

  • zBLOGowani

    Zapraszamy do dodania bloga w serwisie
    zBLOGowani! Mamy już ponad 2200 blogów z 22 kategorii.

    Należy założyć konto jako bloger i w 2
    krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i
    prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze
    zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego
    ruchu na blogu. Zapraszamy!