Tarta z jabłkami i jogurtem naturalnym

DSC03275

Jadę odebrać dzieci z wakacji więc piekę „powitalne” ciasto. Niebyt słodkie, z jogurtem i pyszną skorupką karmelową na wierzchu.

Liczba porcji:  

Ciasto kruche:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów

Nadzienie:

  • 450 g gęstego jogurtu naturalnego (1 duże opakowanie)
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 twarde jabłka

Karmel:

  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • mała szczypta soli

Spód do tarty przygotowujemy jak w tym przepisie: mieszamy mąkę, cukier, sól i żółtko w misce. Do miski dodajemy zimne masło i siekamy szybko starając się jak najmniej dotykać ciasta rękami. Następnie rozcieramy palcami na drobne „kluseczki” a na koniec dodajemy zimną wodę, szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 1 h.
Użyłem tartownicy o średnicy 30 cm i niskim rancie ok 2 cm. Ciasto należy rozwałkować bardzo cienko – okrąg powinien mieć średnicę 34 cm.

Na dno tarty wysypujemy mielone migdały. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach, aby zbytnio nie wyrosła. Dno przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy na nią suchy groch lub fasolę. Pieczemy 15 min w 190 stopniach, następnie usuwamy folię i pieczemy jeszcze 15 min. Studzimy.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie używamy szatkownicy (lub ostrego noża) aby otrzymać 3 mm plasterki. Połowę jabłek układamy na dnie tarty.

Jogurt, cukier, jajka i mąkę miksujemy w blenderze i zalewamy jabłka. Na wierzchu tarty układamy rozetkę z pozostałych jabłek. Brzegi tarty zabezpieczamy folią aluminiową i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. W międzyczasie przygotowujemy karmel.

Na suchą patelnie wysypujemy cukier i zwilżamy sokiem z cytryny. Topimy na małym ogniu delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Najpierw zaczną pojawiać się bąbelki a następnie zmieni kolor na złoty. Wtedy zdejmujemy z ognia i polewamy delikatnie tartę po wierzchu, rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni.

Spróbuj również: