Tarta cytrynowa

T7

Cytrynowa tarta, zamiast klasycznej bezy karmelizowana cukrowa skorupka jak w Crème Brûlée. Plasterki cytryny dodają delikatnej goryczki.

Liczba porcji:  

Ciasto kruche:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Krem:
  • 250 ml soku z cytryny - ok 5 cytryn
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 250 ml wody
  • skórka starta z 5 cytryn
  • 4 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 6 żółtek

Obłożenie:
  • 2 cytryny pokrojone w 2 mm plasterki
  • 5 łyżek cukru

Ciasto można zrobić w mikserze z końcówką tnącą lub ręcznie: przesiewamy mąkę na stolnicę lub do miski, dodajemy sól. Zimne masło siekamy szybko nożem w mące. Gdy kawałki masła są już niewielkie rozcieramy je rękami aż powstaną okruszki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i szybko zagniatamy, aż do uzyskania konsystencja gładkiej konsystencji. Formujemy placek, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 1 h.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok 32 cm – użyłem tartownicy o średnicy 24 cm i rancie wysokim na 4 cm. Ciasto przekładamy na tartownicę i nakłuwamy widelcem na dnie. Przykrywamy folią aluminiową i dociążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy w temp 190 stopni przez 15 min, następnie usuwamy fasolę i folię i pieczemy kolejne 15 min.

Płynne składniki na krem zagotowujemy w rondelku razem z cukrem i skórką z cytryny. Odlewamy kilka łyżek płynu i rozrabiamy mączkę ziemniaczaną a następnie przelewamy rozrobioną mączkę do rondelka mocno mieszając trzepaczką. Gdy płyn zgęstnieje dodajemy roztrzepane jajka i masło (porcjami) cały czas mieszając. Wylewamy na podpieczony spód od tarty.

Dopiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. W połowie czasu pieczenia dekorujemy plasterkami cytryn (krem musi być na tyle ścięty aby nie utonęły). Po wyjęciu posypujemy cukrem i karmelizujemy palnikiem.

Bazowy przepis pochodzi z Kwestii Smaku, użyłem podwójnej ilości kremu, część w trakcie robienia zdjadły dzieci ;-) i mniej masła.

Fot. Katarzyna Piądłowska Fotosynteza.net.

T4

Spróbuj również: