Strudel

DSC04717

Nie jest to zdecydowanie ciasto „last minute”, ale warte wysiłku.
W moim prywatnym rankingu zdobywa bezapelacyjnie tytuł ciasta sezonu.

Jeśli coś przeskrobałeś pędź na najbliższy stragan po dobre jabłka i bierz się do roboty. Wszak amerykańcy naukowcy udowodnili, że jeszcze żaden facet w fartuchu kuchennym nie zginął z rąk żony ;-)

Liczba porcji:  

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 30 g stopionego masła
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 5-6 twardych jabłek średniej wielkości
  • 60 ml brandy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g miąższu z pszennego pieczywa (bułka paryska/bagietka)
  • 40 g masła do posmarowania

Custard:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 25 g mączki kukurydzianej
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

Rodzynki zalewamy brandy i odstawiamy żeby nasiąkły.

Zamrażamy bułkę paryską. Po zamrożeniu odkrawamy skórkę – wykorzystamy sam miąższ. Zamrożony miąższ rozdrabniamy malakserem na okruszki.

Okruszki są ważnym składnikiem ciasta, ich zadaniem jest wchłonięcie nadmiaru wilgoci, którą puszczą pieczone jabłka. W pierwszej wersji przepisu użyłem po prostu bułki tartej, ale efekt nie był dobry.
Miąższ bagietki zupełnie „rozpłynie” się w cieście, a grudki bułki są jednak wyczuwalne.

W rondelku podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło. Powinno być ciepłe (cieplejsze od ręki) ale nie gorące aby nie ściąć jajka w cieście.

Odmierzamy mąkę, dodajemy jajko sól i ciepłe mleko z masłem. Mieszamy mocno łyżką przez kilka minut. Mąka pod wpływem temperatury i mieszania musi uwolnić gluten.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto (jest klejące), posypujemy odrobiną mąki i wyrabiamy aż będzie miało jedwabistą konsystencję i przestanie się kleić.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto odstawiamy na 20 min aby odpoczęło.
W międzyczasie zajmujemy się farszem.

Obieramy jabłka, kroimy na plasterki. Ścieramy skórkę z cytryny, a jabłka skrapiamy sokiem.
Dodajemy rodzynki namoczone w brandy, płatki migdałowe, cukier i cynamon.
Zostawiamy 2 łyżki okruszków a resztę dodajemy do nadzienia, mieszamy.

Wracamy do ciasta.
Rozwałkowujemy je bardzo cienko na prostokąt na podsypanej mąką czystej szmatce. Wkładamy obie dłonie pod arkusz ciasta i rozciągamy je delikatnie. Powinno być prawie przeźroczyste.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Ciasto posypujemy odłożonymi okruszkami, na środku, wzdłuż dłuższego boku rozkładamy nadzienie zostawiając kilka cm odstępu od brzegów ciasta.
Krótsze brzegi zawijamy do środka a następnie zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku posiłkując się szmatką na której leży ciasto.

Zwinięte ciasto trzeba stoczyć ze szmatki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Smarujemy je roztopionym masłem i pieczemy 45 min w 180 stopniach.

Gdy ciasto się piecze przygotuj custard.
Mączkę kukurydzianą rozrabiamy z kilkoma łyżkami mąki.
Resztę mleka, śmietankę, wanilię i cukier podgrzewamy. Gdy są bliskie zagotowania zdejmujemy z ognia i wlewamy roztrzepane żółtka intensywnie mieszając.

Dodajemy mączkę kukurydzianą rozrobioną z mlekiem. Stawiamy bardzo małym ogniu i cały cza mieszamy aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia.

Strudel podajemy z custardem posypany cukrem pudrem.

45 min 180 stopni.

Spróbuj również:

  • gin

    Mmm, ależ to musiało być dobre… :)