Sos Romesco i stek z czerwonym pieprzem

DSC02531

Sos Romesco – wywodzi się z Katalonii, przygotowywany na bazie pieczonych warzyw, migdałów, zagęszczony chlebem. Pachnie i smakuje obłędnie. Zróbcie podwójną porcję, na pewno się nie zmarnuje.

Liczba porcji:  

Steki:
  • 0.8-1 kg rozbefu na stek
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu
  • 4 szczypty gruboziarnistej soli

Sos Romesco:
  • 1 czerwona papryka, użyłem odmiany Ramiro
  • 4 pomidory śliwkowe
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 główki czosnku - przekrojona w poprzek, nie obrana
  • 1/2 kubka obranych migdałów
  • 1 kromka białego pieczywa, np bagietki
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego lub lepiej octu cherry
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku, lub słodkiej papryki
  • 1 szczypta soli do smaku

Składniki na sos: paprykę, pomidorki, chilli, cebulę, czosnek przyprawiamy szczyptą soli, smarujemy oliwą układamy na blasze i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Warzywa studzimy. Papryki i pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do blendera. Dodajemy kolejne składniki: wyciskamy upieczone ząbki czosnku, cebulę obraną ze skórki, chleb. Migdały podprażamy minutę na suchej patelni i również dodajemy do blendera. Miksujemy na gładką masę, dodajemy przyprawy: ocet cherry, paprykę wędzoną, sól do smaku. Miksujemy jeszcze chwilę wolną stróżką dodając oliwę. Część lub cały sos można przetrzeć przez sito. Nie jest to jednak konieczne.

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową (najlepiej żeliwną). Mięso musi mieć temperaturę pokojową, kroimy je na steki grubości ok 2.5-3 cm. Czerwony pieprz rozgniatamy w moździerzu i przyprawiamy nim steki. Mięso przyprawiamy solą już na patelni. Steki smażymy ok 4 min z jednej strony, następnie 3 min z drugiej, dla stopnia wysmażenia medium-rare.
Stek powinien odpocząć 3 min, następnie tniemy go w poprzek włókien i podajemy z sosem i podpieczoną bagietką.

DSC02530

Spróbuj również: