Sernik cytrynowy z karmelem

DSC03569

Przepis na sernik Donny Hay. Robiłem go już dwa razy za każdym razem zmieniając proporcje składników i czas pieczenia. Za drugim razem wyszedł idealny. Delikatnie cytrusowy z karmelową skorupką na wierzchu. Pycha.

Liczba porcji:  

Podstawa:
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów - ok 30 g
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego w centymetrowe kostki

Masa sernikowa:

  • 330 g masy sernikowej, użyłem President
  • 500 g serka ricotta
  • 4 jajka
  • 190 g cukru pudru
  • skórka starta z 2 średnich cytryn i sok z 2 cytryn ok 100 ml
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej (cornstarch) rozprowadzonej w 2 łyżkach wody, ewentualnie można użyć mączki ziemniaczanej

Karmel:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru nierafinowanego

Użyłem okrągłej formy z odpinanym rantem o średnicy 22 cm.
Przygotowując formę stosujemy dwa triki: po pierwsze odwracamy dół od formy „do góry nogami”, tak aby był wypukły a nie wklęsły. Po upieczeniu podstawa sernika nie będzie w zagłębieniu i dużo łatwiej będzie można go przełożyć na paterę. Po drugie dół od formy przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i razem z papierem ściskamy obręczą. W ten sposób nic nam się nie przylepi a obręcz będzie dodatkowo uszczelniona.

Podstawa sernika: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Miskę w której wyrobimy podstawę schładzamy w zamrażalniku. Do zimnej miski przekładamy sypkie składniki: migdały, mąkę, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy masło. Rozcieramy je szybko w palcach, tak aby powstała gruba kruszonka.

Kruszonkę przesypujemy do formy. Rozprowadzamy równo po, ubijamy i wygładzamy zwilżona w zimnej wodzie łyżką (mniej się klei).

Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach na kolor złotobrązowy.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki dodaję do dużej miski. Ścierając cytrynę uważam, aby ścierać tylko żółtą, wierzchnią część skórki. Do ścierania używam microplane’a – można zastąpić go zwykłą tarką o drobnych oczkach.
Mąkę rozprowadzam w wodzie, tak aby nie było żadnych grudek i dodaje do masy serowej.

Masę miksuję mikserem ze stopą na wolnych obrotach aż do połączenia wszystkich składników.

Miksujemy delikatnie, tak aby nie wtłaczać w masę pęcherzyków powietrza. Podczas pieczenia gwałtownie się rozkurczą – sernik urośnie, a po wyjęciu z piekarnika zapadnie się.

Piekarnik przestawiamy na 160 stopni. Wlewamy masę do formy. Delikatnie kołyszemy formą a następnie kilkukrotnie uderzamy nią o blat, aby pozbyć się wszystkich pęcherzyków powietrza.

Pieczemy 1h 20 min w 160 stopniach, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na 1 h aby się dopiekł.

Na serniku rozsypujemy równą warstwą brązowy cukier. Karmelizujemy go przy użyciu palnika.
Ewentualnie rozgrzewamy grill w piekarniku do 230 stopni i wkładamy sernik pod grilla – cały czas obserwując. Cukier skarmelizuje się w kilkanaście sekund.

Spróbuj również:

  • gin

    Wygląda po prostu bosko!

    • maciejkurowski

      polecam. dzieciaki się o niego zabijały :)

  • Mateusz Magnuski

    Uwielbiam takie mieszanki, kremowy sernik o kwaskowatym akcencie z kruchą i słodką cukrową skorupką. Manim! :)