Rosti z jajkami i groszkiem

DSC05335

Rosti to taki udawany placek ziemniaczany. Łatwiejszy w wykonaniu i mniej tłusty.
Zaopatrzcie się w dużą patelnię lub blaszkę i gotujemy.

Liczba porcji:  

  • 4-5 dużych ziemniaków, jeden można zastąpić marchewką lub batatem
  • 1 łyżeczka soli
  • garstka listków szałwii lub innego twardego zioła: rozmarynu, tymianku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 4 jajka
  • 100 g mrożonego groszku (opcjonalnie)

Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczach tarki malaksera.
Płuczemy zimną wodą na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Starte ziemniaki układamy na ściereczce, solimy i mieszamy z grubsza. Odstawiamy na 10 min żeby sól wyciągnęła nadmiar wody. Wodę odciskamy przez ściereczkę.

Zbyt mokre ziemniaki puszczą wodę na patelni i rosti będzie papkowate.

Używam 30 cm patelni którą można wstawić do piekarnika. Możecie również użyć blaszki do wypieków. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, równocześnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Pozostałe 2 łyżki oleju oraz posiekane zioła mieszam z ziemniakami i wykładam na patelnię cienką warstwą – ok 5 mm.

Smażymy 3-4 min na średnim ogniu, następnie wstawiamy do piekarnika na ok 25 min.
Jeśli używacie blaszki pomińcie smażenie, po prostu rozgrzejcie blaszkę w piekarniku, wyłóżcie na nią ziemniaczaną masę i dodajcie 3 min do czasu pieczenia.

W międzyczasie przygotowujemy groszek. Gotujemy w osolonym wrzątku 5 min i hartujemy pod zimną wodą.

Wyjmujemy rosti, sprawdzamy, czy jest chrupiące. Jeśli jest upieczone, robimy 4 małe zagłębienia wypukłą stroną łyżki i wbijamy w nie jajka. Dopiekamy jeszcze 3 min aż biało jajek się zetnie.

Podajemy z groszkiem.

Spróbuj również:

  • Laura Nowak

    Wygląda bardzo apetyczne:) pozdrawiam

    • http://100smakow.com.pl/ maciejkurowski

      warto spróbować. pozdrawiam