Ratatouille

DSC05644

Klasyczna francuska zapiekanka z warzyw na jesień. Koniecznie wypróbujcie dopóki jesienne warzywa są dostępne i smakują warzywami.
Proporcje na dużą brytfankę 38 cm x 28 cm.

Liczba porcji:  

  • 2 średnie bakłażany
  • 2 średnie cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 400 ml
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • ulubione zioła:2 łyżki suszonego estragonu i 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pół pęczka świeżej bazylii do podania

Cukinię i bakłażana kroimy na 7 mm plasterki i rozkładamy na blacie, obficie solimy i zostawiamy na 15 min. Sól wyciągnie z warzyw gorzki sok, który ścieramy ręcznikiem kuchennym.

Rozgrzewamy dużą brytfankę, użyłem żeliwnej o wymiarach 38 cm x 28 cm.
Cukinię i bakłażana skrapiamy dwiema łyżkami oliwy i grillujemy partiami po 4 min. Warzywa muszą leżeć w brytfance pojedyńczą warstwą. Powinny się odrobine przypiec nie muszą być zupełnie miękkie.

Podczas grillowania przygotowujemy pozostałe składniki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Pomidory kroimy na plasterki a cebulę i czosnek dorobno siekamy.

Zmniejszamy ogień pod brytfanką. Wlewamy 2 łyżki oliwy, wkłądamy cebulę i szklimy ją przez 3 min.
Następnie dodajemy czosnek i puszkę pomidorów.

Warzywa układamy w brytfance rzędami: cukinie, bakłażany, papryki, pomidory. Posypujemy z wierzchu ziołami i skórką startą z cytryny.

Bryftankę przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na małym ogniu na 15 min.

Podajemy posypane bazylią z kuskusem lub razowym pieczywem. Danie dobrze się odgrzewa, można je trzymać w lodówce przez kilka dni.

Spróbuj również: