Przepiórka pieczona z ziołowym masłem

10996001_832567320171556_1356121033026377941_n

Przepiórki wpadły mi w ręce zupełnie przypadkiem gdy myszkowałem na stoisku z drobiem w poszukiwaniu kurczaka. Lubię próbować nowych smaków, więc pomyślałem: czemu nie? Ptaki są malutkie i mięsa na nich niewiele więc liczcie jednego na osobę.

Mięso przepiórki jest bardzo chude, ciemniejsze od kurczaka i bardzo smaczne. Podczas pieczenia zabezpieczamy je masłem ziołowym żeby nie wyschło. Jeśli jesteście mięsolubni możecie obłożyć ptaka plasterkami bekonu, ja jednak wolę zioła. A z wytopionego masła zrobimy sos maślano-winny, który połączy składniki dania.

Liczba porcji:  

  • 4 przepiórki
  • 6 łyżek masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina

Do podania:
  • młode warzywa np 4 marchewki i 2 kalarepki
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej lub młode ziemniaki

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Przygotowujemy masło ziołowe. W miseczce mieszamy dokładnie miękkie masło, drobno posiekane zioła, ząbek czosnku i skórkę startą z cytryny oraz sól. Użyjcie ulubionych ziół. Jeśli nie macie świeżych mogą być suszone.

Przepiórki płuczemy, oczyszczamy z resztek piór i nieczystości (jeśli są). Osuszamy papierem kuchennym.
Na piersi przepiórki delikatnie drążymy palcem „kieszonki” po prawej oraz lewej stronie mostku, odrywając skórę od mięsa. Do lewej oraz prawej kieszonki wkładamy łyżeczkę masła ziołowego i rozmasowujemy, tak aby masło pokryło równomiernie całe mięso na piersi pod skórą.

Przepiórki umieszczamy w brytfance i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. W połowie czasu pieczenia podlewamy skórę wytopionym masłem.

W połowie czasu pieczenia zaczynamy gotować kaszę jęczmienną. Płuczemy na sicie, zalewamy wrzącą wodą, solimy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 min.

Po upieczeniu przepiórek wyjmujemy je z brytfanki i zajmujemy się sosem i warzywami. Do gorącej brytfanki
dodajemy obrane i pokrojone w 1 cm kostkę marchewki oraz kalarepę. Podsmażamy 2-3 min. Warzywa zostaną chrupiące.
Dodajemy wino, zmniejszamy ogień i zeskrobujemy łyżką wszystkie przysmażone kawałki z dna brytfanki.

Po ok 3 min gdy połowa wina wyparuje, dodajemy resztę (ok 2 łyżki) masła i mieszamy. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, odrobinę soku z cytryny i ewentualnie solimy.

Przepiórki podajmy z kaszą, chrupiącymi warzywami i sosem maślano-winnym.

Spróbuj również: