Placki jogurtowe

DSC02777

Przepis na błyskawiczne śniadanie. Wystarczy wymieszać kilka składników w blenderze lub miseczce.

Liczba porcji:  

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, jeśli jest gęsty ciasto można rozrzedzić odrobiną mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • do podania cukier puder lub konfitura

Suche składniki: przesianą mąkę, proszek, cukier mieszamy w miseczce. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem i dodajemy do suchych składników. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za gęste rozrzedzamy odrobiną mleka lub wody.
Do wymieszania składników możemy również użyć blendera.

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Spróbuj również:

  • http://www.nolifestyle.com/ Marcin Michno

    Z syropem klonowym – też świetne