Pikantne żeberka

DSC03116

Liczba porcji:  

żeberka:
  • 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki oleju roślinnego

marynata do natarcia:
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka roztartych ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka roztartych ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku

sos do pieczenia:
  • 1 pomidor
  • pół cebuli
  • 1 papryczka chilli
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka pieprzu syczuańskiego
  • 125 ml brandy

Czosnek kroimy drobno i mieszamy w misce z pozostałymi składniki marynaty do natarcia żeberek. Żeberka kroimy na kawałki po 6 sztuk i dokładnie wmasowujemy w nie marynatę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

W międzyczasie przygotowujemy sos do pieczenia. Pomidora nacinamy, parzymy wrzątkiem przez 10 sekund, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy. Pieprz syczuański rozcieramy w moździerzu. Rozkruszamy listki laurowe i dodajemy pozostałe składniki sosu. Miksujemy na gładką masę blenderem. Na 10 min przed włożeniem żeberek do piekarnika zagotowujemy w rondelku, sos powinien być gorący gdy polewamy nim żeberka.

Żeberka przed duszeniem należy przypalić. Powinny nabrać dymnego aromatu, a ciemne paski od grilla wyglądają bardzo apetycznie. Jeśli nie macie dostępu do grilla użyjcie żeliwnej patelni grillowej. Trzeba ją bardzo mocno rozgrzać i smażyć żeberka z każdej strony po ok 4 min.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Żeberka przekładamy do brytfanki, polewamy wrzącym sosem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy pod przykryciem 4 h przewracając co ok 1h.
Gdy są gotowe mięso powinno odchodzić od kości a pomiędzy żebra łatwo wbić łyżkę.

Podajemy z limonką, piwem i dobrym chlebem na zakwasie.

Spróbuj również:

  • Wiera (Jedz mnie!)

    Świetne. Nic dodać, nic ująć, są super.
    Jeżeli będziecie mieli problem ze zbyt dużą ilością sosu to… jest świetny na niskobudżetowy obiad z kaszą gryczaną.

    • maciejkurowski

      Polecam skrzydełka, są troszkę w podobnym klimacie i smakują fantastycznie.

  • Wiera (Jedz mnie!)

    Właśnie mam zamiar wypróbować przepis. Ilość żeberek jest podana w gramach :)
    Ale i tak, przepis wygląda świetnie. Dam znać, jak wyszło :)

    • maciejkurowski

      Dziękuję za uwagę, już poprawiłem :). Daj koniecznie znać jak wyszły.