Pierś kurczaka w sosie serowo-estragonowym

DSC03333

To zestawienie ma dwóch bohaterów: cukinię, która po zapiekaniu staje się słodka i chrupka oraz wspaniały gęsty sos z nutą anyżu.

Liczba porcji:  

Kurczak:
  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Sos:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki kremówki 30%
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki posiekanych listków estragonu

Cukinia:
  • 700 g cukinii
  • 3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • 4 łyżki mielonych migdałów (do dostania np w Piotrze i Pawle, można oczywiście zmielić samemu)

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cukinię kroimy w 5 mm plasterki, smarujemy pędzelkiem oliwą i obtaczamy w parmezanie wymieszanym z migdałami. Układamy na papierze do pieczenia.

Składniki sosu: ocet, wino, bulion zagotowujemy. Następnie dodajemy estragon, kremówkę i tarty ser. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Trzymamy na b. małym ogniu do podania.

Piersi kurczaka Obsmażamy na oleju ok 3 min z każdej strony. Następnie przekładamy na blaszkę.
Kurczaka i cukinie pieczemy ok 15 min w 200 stopniach. Podajemy z sosem.

Na podstawie przepisów z Kwestii Smaku: cukinia i kurczak.

Spróbuj również: