Pieczone skrzydełka

10405404_811458012282487_8896043500049087763_n

Proste i pyszne danie, która właściwie „robi się samo”. Ponieważ nie wymaga wiele wysiłku i łatwo się je na stojąco jest idealne na ogródkowo-działkowe spotkania w gronie przyjaciół.

Liczba porcji:  

  • 1 kg skrzydełek
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek pietruszki
  • pół pęczka oregano
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • sok i skórka starta z 2 cytryn
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia (arachidowy, rzepakowy, z pestek winogron)
  • 4 łyżki brązowego cukru

Jest wiele przepisów na dobre marynaty do skrzydełek. Kierując się zawartością swojej lodówki i kilkoma prostymi zasadami możecie stworzyć własną:

  • Po pierwsze marynata musi zawierać cukier, który skarmelizuje się podczas pieczenia. Dodajemy więc brązowy cukier (łatwiej się karmelizuje niż biały), miód, syrop klonowy lub z agawy lub przecier pomidorowy (zawiera sporo cukru).
  • Po drugie marynata musi być słona: dodajemy sól, sos sojowy, do ryb pasuje anchois, kapary, oliwki.
  • Po trzecie marynata musi być kwaśna: dodajemy sok z cytryny lub limonki, ocet winny lub ryżowy.
  • Po czwarte marynata musi zawierać tłuszcz który stworzy ze wszystkimi dodanymi emulsję, natłuści mięso chroniąc przed wysuszeniem.
  • Po piąte dodajecie swoje ulubione aromaty i zioła. W codziennym gotowaniu staram się trzymać kryterium geograficzne i mieszać składniki pochodzące z jednego kraju/regionu np Włochy: rozmaryn-tymianek-cytryna-miód-przecier, Azja: anyż-sezam-limonka-kolendra-sos sojowy.
  • No i po szóste gdy smakujecie marynatę, wszystkie smaki muszą być zbyt intensywne. Ma być za słona, za kwaśna i za słodka. Pieczone mięso zaabsorbuje tylko część smaków i aromatów.

Dzisiejsza marynata bazuje na sosie Chimichurri. Część ziół roztartych z solą i czosnkiem można odłożyć a następnie wymieszać z jogurtem uzyskując smaczny dip do maczania skrzydełek.

Przygotowujemy marynatę. Pietruszkę i kolendrę drobno kroimy wraz z łodyżkami. Najładniejsze listki odkładamy żeby udekorować danie na talerzu. Dodajemy listki oregano.
Zioła rozcieramy z gruboziarnistą solą na pastę w moździerzu.

Roztarte zioła mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami marynaty: drobno posiekanym czosnkiem, olejem, cukrem, startą skórką i sokiem cytryn.

Skrzydełka dzielimy na połówki dokładnie nacieramy marynata i odstawiamy na 2 h a najlepiej na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Skrzydełka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – ściekająca marynata się przypali.

Pieczemy 40 min, na ostatnie 5 min włączamy grilla.

Podajemy posypane kolendrą z jogurtowym dipem.

Spróbuj również: