Odwrócona tarta z jabłkami i rozmarynem

DSC03855

To jeden z tych deserów, których nie można przestać jeść dopóki nie zniknie ostatni okruszek. Przygotowuje się bardzo prosto, nie wymaga wyszukanych składników, a po gotowaniu cały dom wspaniale pachnie.

Opowiadała mi o nim Eliza Mórawska, a tydzień temu bardzo podobny podawała Allana w Masterchef Australia. Pierwsza porcja została pożarta na pniu przez dzieci, dopiero drugą udało mi się sfotografować.

Liczba porcji:  

  • pół opakowania ciasta francuskiego - 250 g, polecam ciasto od Bliklego na maśle
  • pól szklanki cukru
  • 4 duże twarde jabłka
  • 1 duża cytryna - starta skórka i sok
  • 3 gałązki rozmarynu

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, w międzyczasie przygotowujemy tartę.

Ścieramy skórkę z cytryny.
Jabłka obieramy i kroimy w poprzek na grube (ok 1-1,5) cm plastry. Z każdego jabłka odcinamy końcówki a ze środkowej części owocu wykrawamy 3 plastry, środki z gniazdem nasiennym usuwamy nożykiem. Podczas krojenia cząstki jabłek skrapiamy sokiem z połowy cytryny.

Na dużej 32 cm patelni (użyłem takiej, którą można wstawić do piekarnika), rozsypujemy równą warstwą cukier i skrapiamy łyżeczką soku z cytryny. Nastawiamy mały ogień. Od czasu do czasu mieszamy bardzo wolno.

Gdy karmel jest złotobrązowy dodajemy gałązki rozmarynu, skórkę z cytrynu i rozkładamy plastry jabłek jedną równą warstwą. Po minucie obracamy jabłka – powinny być pokryte karmelem.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy do rozmiaru patelni. Nawijamy je na wałek i przenosimy delikatnie na jabłka. Otulamy jabłka ciastem a ewentualny nadmiar na brzegach odcinamy nożyczkami. Pieczemy 30-35 min w 220 stopniach. Ciasto powinno być pięknie zrumienione.

Po wyjęciu z piekarnika patelnię przykrywamy deską i całość odwracamy do góry nogami. Podajemy ze śmietaną ubitą z cukrem pudrem i wanilią.

DSC03851

Spróbuj również: