Murzynek z kaszą jaglaną

DSC03602

Są potrawy jednogarnkowe i ciasta „jednomiskowe” – takie lubimy robić najbardziej. Murzynek z przepisu jest mało słodki. Bardzo mi odpowiada taka wersja, ale dzieci wolą go jeść z polewą. Tak więc połowę murzynka zrobiłem z polewą, a drugą bez. Wybór należy do was.

Liczba porcji:  

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 duża szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju z orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczuszka orzechów pecan 100 g
  • opcjonalnie 1/3 tabliczki mlecznej czekolady i 3 łyżki śmietanki na polewę

Kaszę zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody – ok 15 min. Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na masę: cukier, kakao, jajka, proszek i przestudzoną kaszę miksujemy mikserem ze stopą na gładką masę. Wlewamy do formy, dekorujemy orzechami i pieczemy 45 min.

Na polewę: czekoladę i śmietankę umieszczamy w rondelku i topimy w kąpieli wodnej (to znaczy umieszczamy rondelek nad garnkiem z gotującą się wodą). Mieszamy chwilę aż do uzyskania gładkiej masy którą rozsmarowujemy po murzynku pędzelkiem.

Przepis z Moich Wypieków.

Spróbuj również:

  • tu-tusia

    Oswajam się właśnie z kaszą jaglaną, więc chętnie zrobię takiego murzynka :)
    http://polkazprzyprawami.blogspot.com

    • maciejkurowski

      Daj znać jak się udał. Ja również na pewno go powtórzę. Część kakao zastąpię gorzką czekoladą. Myślę, że będzie jeszcze lepszy.

  • Karolina

    mmmm musi być pyszny! Tak jak napisałaś, proste dania są świetne! Jaka satysfakcja kiedy małym nakładem pracy powstaje coś tak pysznego! jak Twoje ciasto! :)