Lazania z bakłażanem

1970775_781931031901852_8932694983863435226_n

Jeśli robicie dużą imprezę albo po prostu jedzenie na cały tydzień dla rodziny lazania jest dla was. W wersji wegetariańskiej jest lżejsza niż mięsna i może dłużej poleżeć w lodówce.

Lazania wymaga trochę czasu i sporo miejsca na blacie więc po zagonieniu dzieci do łóżek otwórzcie dobre wino, puśćcie Tomka Stańko i gotujemy …

Liczba porcji:  

Lazania:
  • 4 duże bakłażany (użyłem ok 3 kg)
  • sól
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 paczka 500 g płatów makaronu

Sos pomidorowy
  • 3 puszki pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Beszamel
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 800 ml mleka
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Najwięcej pracy jest z bakłażanami więc od nich zaczynamy.
Kroimy w plastry po ok 7 mm. Rozkładamy na blacie i solimy.
Po ok 15 min bakłażany puszczą sok, który ścieramy papierem kuchennym. W ten sposób pozbywamy się goryczki.

Skrapiamy obficie oliwą, układamy na papierze do pieczenia i partiami opiekamy w piekarniku. Każda partia piecze się około 10 min. Plastry powinny być lekko brązowe.

W międzyczasie zajmujemy się sosem pomidorowym: cebulę kroimy w kostkę i szklimy w rondelku na oliwie przez około 5 min na średnim ogniu.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, podsmażamy 30 sek i zalewamy pomidorami z puszki lub passatą pomidorową.

Dodajemy przyprawy: oregano, ocet balsamiczny, szczyptę soli i pieprz. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez czas potrzebny na podpieczenie bakłażanów (ok 30 min). Ponieważ używamy suchego makaronu który wchłonie dużo płynów, sos nie może być zbyt gęsty. Ja dodałem pół szklanki wody.

Na beszamel: na małym ogniu topimy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą. Zestawiamy z ognia i dodajemy wolną stróżką mleko cały czas intensywnie mieszając – ważne! inaczej zrobią się grudki. Stawiamy z powrotem na ogniu i zagotowujemy mieszając aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia dodajemy gałkę muszkatołową oraz ser.

Przygotowujemy dużą blachę 50 x 40 cm. Jeśli używacie mniejszej możecie zmniejszyć proporcje składników suwakiem nad listą składników.

Dno smarujemy oliwą. Następnie kolejno warstwy: makaronu, bakłażanów, beszamelu, sosu pomidorowego, ponownie makaronu, bakłażanów, beszamelu, sosu i makaronu. Wierzch polewamy resztką beszamelu.

Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem ok 40 min w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 min pod grillem w 200 stopniach żeby ładnie zrumienić beszamel.

Spróbuj również: