Kurczak z orzechami nerkowca

DSC05199

„Dziki Ryż” to ulubiona restauaracja moich dzieci, a kurczak z nerkowcami to ich ulubione danie w „Dzikim Ryżu”.

Sekretem dania jest gęsty karmelowo-słony sos pokrywający wszystkie składniki, oraz technika smażenia stir-fry: krótko na dużym ogniu. Kurczak przygotowany w ten sposób nie wysycha i pozostaje idealnie soczysty.

Serwujemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko i lemoniadą z limonki.

Liczba porcji:  

  • 300 g piersi z kurczaka lub indyka
  • 100 g orzechów nerkowca
  • pół dużej czerwonej, pół zielonej i półżółtej papryki
  • 5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego "Kikkoman"
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżki pasty z tamaryndowca - można zastąpić sokiem z 1/2 limonki
  • 5 łyżek oleju do smażenia (arachidowy, rzepakowy)
  • sól do smaku
  • 1/2 chilli, opcjonalnie

Warzywa i mięso przygotowujemy przed rozpoczęciem smażenia które będzie krótkie i intensywne.

Kurczaka kroimy w kawałki wielkości kciuka. Przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem, odrobinę solimy i chwilę mieszamy.

Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy na kawałki wielkości kciuka a szalotki na połówki. Czosnek siekamy drobno.

Do smażenia używam dużego żeliwnego woka, możecie również użyć patelni z grubym dnem i wysokim brzegiem. Rozgrzewamy patelnię na dużym ogniu.

W międzyczasie wstawiamy ryż: 1 szklankę ryżu jaśminowego zalewamy niecałymi 2 szklankami wrzątku solimy, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 13 minut.

Do gorącego woka wlewamy olej i czekamy minutę aż się rozgrzeje. Następnie dodajemy kolejne składniki cały czas mieszając:
Najpierw szalotki. Obsmażamy około 2 min.
Następnie paprykę. Obsmażamy kolejne 2 min.
Kurczaka dodajemy w kilku porcjach, tak aby temperatura woka pozostała wysoka.
Kurczaka smażymy ok 5 min cały czas mieszając.

Równolegle rozgrzewamy drugą patelnię. Prażymy na niej orzeszki nerkowca z łyżką oleju. Powinny intensywnie pachnieć i mieć złotobrązowy kolor.

Przekładamy orzeszki do woka i zajmujemy się sosem.
Zmniejszamy temperaturę pod wokiem – jeśli jest żeliwny można całkowicie wyłączyć palnik.

Dodajemy czosnek, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca, sos sojowy i kilka łyżek wody. Mieszamy składniki na małym ogniu przez kilka minut tak by wszystkie kawałki kurczaka pokryły się sosem.

Próbujemy i ewentualnie doprawiamy dodatkową porcją cukru lub sosu sojowego. Sos powinien mieć posmak solonego karmelu a kwaśna pasta z tamaryndowca równoważy słodycz.

Kurczak powinien być gotowy równocześnie z ryżem.

Spróbuj również: