Konfitura z jabłek

DSC04917

To jest ten czas, kiedy wizyta na straganie jest niczym wejście do sklepu z zabawkami. Chce się kupić wszystko. Pomidory, dynie jabłka …

O tej porze jabłka są najlepsze: zwarte, kwaskowate i pachnące. Robię z nich konfiturę do naleśników.
Niezbyt słodką, naleśnika można dosłodzić miodem.

Liczba porcji:  

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 gałązki tymianku cytrynowego

Jabłka obieram i kroję w ósemki i przekładam do dużego żeliwnego woka. Dodaję cukier, skórkę i sok z cytryny. Dodaję ulubione zioła: tymianek cytrynowy pasuje świetnie.

Ostatnim i najważniejszym składnikiem jest czas. Zagotowuję, gotuję 2 h na małym ogniu i zostawiam w gorącym woku na noc.

Pektyna zawarta z jabłkach zagęści konfiturę i rano będzie idealna.

Spróbuj również: