Jabłka w cieście pod chrupiącą skorupką karmelową

Liczba porcji:  

Panierka:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 100 ml zimnej wody

Jabłka:
  • 3 łyżki mączki ryżowej (lub zamiennie ziemniaczanej)
  • 4 jabłka - twarde
  • sok z 1 cytryny
  • olej do głębokiego smażenia, najlepiej arachidowy 1/2 l

Karmel:
  • 100 ml wody
  • 400 g cukru
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasiennie i odkładamy do miseczki obficie skrapiając sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Podgrzewamy olej w rondelku do temperatury ok 180 stopni. Mieszamy składniki na panierkę. Jabłka osuszamy, obtaczamy w mączce – powstanie klejąca powłoka do której łatwiej przywrze panierka. Następnie zanurzamy w panierce i smażymy w oleju partiami ok 3 min. Osuszamy na ręczniku kuchennym.

Przygotowujemy dużą miskę z lodem. W głębokim rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie, trzymamy na małym ogniu nie mieszając, aż część płynu odparuje i karmel nabierze złotego koloru. Nie próbujemy! i trzymamy z dala od dzieci. Karmel jest bardzo gorący. Do karmelu dodajemy sezam i trzymamy na malutkim ogniu aby nie stężał.

Jabłka pojedynczo zanurzamy w karmelu i natychmiast przekładamy do miski z lodem. Karmel momentalnie stężeje w chrupiącą skorupkę.

Przepis Garryego z „Good chef & bad chef”. 

Spróbuj również: