Grillowane kotleciki cielęce w oliwie z oregano i wstążki z cukinii

DSC01996

Liczba porcji:  

  • 6 kotlecików z kostką
  • 1 mała cukinia
  • pół pęczka oregano
  • ok 6 łyżek oliwy z drugiego tłoczenia
  • 2 szczypty pieprzu, 1 szczypta soli gruboziarnistej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Oregano z dużą szczyptą gruboziarnistej soli ucieramy w moździerzu. Ziarna soli działają jak żarna, po kilku chwilach ucierania powinniśmy otrzymać jaskrawozieloną papkę. Dodajemy oliwę i ucieramy jeszcze chwilę.

Kotleciki ocieplamy do temp. pokojowej. Każdy przyprawiamy pieprzem i wsmarowujemy łyżkę oliwy z oregano. Odstawiamy na czas przygotowania cukinii. Cukinię kroimy na cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Rdzeń z pestkami wyrzucamy – nie jest smaczny. Paski cukinii przyprawiamy małą szczyptą soli i łyżką oliwy.

Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, najlepiej żeliwną. Wstążki cukinii grillujemy partiami ok 45 sek z każdej strony. Powinna być słodkawa w smaku z dymnym aromatem. Aby smak był zrównoważony  na grillującą się cukinię wyciskamy odrobinę soku z cytryny. Cukinię przekładamy na półmisek. Kotleciki grillujemy ok 2 min z każdej strony na bardzo gorącej patelni.

Dekorujemy oregano i podajemy z bagietką i białym winem.

Spróbuj również: