Focaccia

F7

Gdy jem Focaccię myślę o wakacjach w Toskanii i świeżym pieczywie: panini i foccaciach przywożonych co dzień do winnicy przez Bułkowóz. Maczane w świeżej oliwie są najlepszym śniadaniem na świecie.

Liczba porcji:  

Focaccia:
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g świeżych drożdży

Obłożenie:
  • 250 g pomidorków cherry na gałązkach
  • 6 łyżek oliwy, najlepiej aromatyzowanej rozmarynem lub czosnkiem, w tym celu rozcieramy oliwę w moździerzu razem z 2 gałązkami rozmarynu i szczyptą gruboziarnistej soli
  • 100 g dobrej salami
  • 50 g oliwek z pestkami

Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami letniej (nie wrzącej!) wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż się spienią.

Do dużej miski przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy sól, oliwę, zaczyn i letnią wodę partiami mieszając łyżką. Wygniatamy ok 10 min aż ciasto stanie się sprężyste i przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Rozdzielamy ciasto na dwie części. Wyrabiamy ciasto przez chwilę i rozkładamy na blasze. Nie trzeba go rozwałkowywać, wystarczy rozpłaszczyć rękami, tak aby placek miał grubość ok 1 cm.

Polewamy ciasto oliwą – wchłonie się podczas pieczenia. Dekorujemy pomidorkami (razem z gałązką), salami, oliwkami.

Pieczemy ok 20 min w piekarniku nastawionym na 220 stopni.

Przepis na ciasto pochodzi z White Plate.

Fot. Katarzyna Piądłowska Fotosynteza.net.

F1 - Kopia

F2

F5

Spróbuj również: