Ekspresowa fasolka po Bretońsku

DSC05679

Błyskawiczne jesienne danie jednogarnkowe. Ton daniu nadadzą kiełbaski: do fasolki fantastycznie pasują jagnięce, ale trudno je dostać. Można również użyć chorizo lub po prostu wędzonych kiełbasek wieprzowych.

Liczba porcji:  

  • 300 g ulubionych kiełbasek
  • 3 puszki fasoli po 400g: bialej - cannellini, czerwonej i czarnej - pinto
  • 1 puszka 400 g rozdrobnionych pomidorów
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka dyni startej na drobnyhc oczkach tarki, lub puree z dyni (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 gałązek tymianku
  • sól

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Podsmażamy kiełbaski pokrojone w 1 cm kawałki.

Dodajemy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Smażymy ok 5 min mieszając.

Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą na sicie.
Do garnka dodajemy pozostałę składniki: odsączoną fasolę, pomidory i passattę oraz przyprawy: jałowiec, listki laurowe, rozmaryn tymianek.

Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy.
Na tym etapie możemy również dodać dynię. Rozgotuje się i zagęści sos i nadając mu fajną konsystencję. Jeśli dodajecie dynię dolejcie jeszcze pół szklanki wody.

Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 1h co jakiś czas mieszając.

Spróbuj również: