Drożdżówka ze śliwkami

DSC03368-4

Najlepsza jesienna drożdżówka. Zdjęcie udało mi się zrobić dopiero za drugim podejściem bo pierwsza blacha błyskawicznie zniknęła. Ciasto nadziałem twarożkiem, który można zastąpić wedle uznania: masą marcepanową lub konfiturą ze śliwek lub moreli.

Liczba porcji:  

Ciasto:
  • 375 g mąki
  • 8 g drożdży instant - 1 paczka
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 szczypta soli

Nadzienie:
  • 1/2 kg śliwek lub moreli
  • 150 g twarogu
  • 2 łyżki śmietanki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.

Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.

Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.

DSC03368

Spróbuj również:

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Witam, rozumiem, że ciasto nie rośnie już po nadzianiu tylko od razu je pieczemy? Pozdrawiam

    • http://100smakow.com.pl/ maciejkurowski

      Zostawiam na chwilę w czasie gdy piekarnik się nagrzewa, 5-10 min wystarczy