Domowa szarlotka na kruchym spodzie

Liczba porcji:  

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g zimnnego masła
  • 4 jajka

Zużyłem 1 l słoik jabłek od mamy. Mus można wykonać samodzielnie:
  • 2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu lub 1 laska
  • ewentualnie pasta waniliowa - polecam

Jabłka: obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka kroiłem w malakserze, tarczą do cięcia na plasterki – znacznie przyśpiesza pracę. Plasterki jabłek podsmażamy na patelni razem z cukrem i cynamonem oraz pastą waniliową. Mają zmięknąć i przejść słodyczą i aromatem a nie rozpaść się na mus.

Ciasto: suche składniki wysypujemy na stolnicę i mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy masło pokrojone na kawałki. Siekamy dokładnie nożem i następnie szybko zagniatamy. Dzielimy na 2 kulki i odkładamy do lodówki na godzinę.

Użyłem formy do tarty o średnicy 30 cm. Ciasto wyszło cieńsze niż w oryginalnym przepisie, ale bardzo smaczne. Formę smarujemy masłem. Rozwałkowujemy kulkę z ciasta i układamy w formie. Ciasto się lepi więc należy to robić na papierze kuchennym, a przy przekładaniu rozwałkowanego arkusza do formy pomóc sobie nożem i palcami. Na cieście układamy warstwę jabłek i kolejną warstwę ciasta.

Pieczemy 1 godzinę w 175 stopniach.

Ciasto z tego przepisu.

Spróbuj również: