Cukinia z parmezanem

11755082_881842978577323_3943353147964460908_n

Sałata z surowej cukinii, która kruszeje w soku z cytryny. Podana ze słonym parmezanem i ziołami tworzy pyszną sałatkę na gorący wieczór idealną do białego wina i grzanek.

Liczba porcji:  

  • 1 cukinia: żółta lub zielona
  • 30 g parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka listków tymianku cytrynowego

Przygotowujemy winegret: w miseczce mieszamy oliwę z sokiem cytryny, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Myjemy cukinię, odcinamy końce. Używając skrobaczki do warzyw odcinamy wstążki cukinii. Tniemy równomiernie ze wszystkich stron, aż dojdziemy gniazda nasiennego cukinii. Wyrzucamy go.

Wstążki cukinii rozkładamy na talerzu i pokrywamy winegretem, odstawiamy na 10 min.

Na wierzch sałaty skrobiemy wstążki parmezanu również używając skrobaczki do warzyw. Posypujemy listkami tymianku.

Spróbuj również: