Burgery z bobu

DSC03034

Ostatnio w Warszawie knajpki z burgerami powstają jak grzyby po deszczu. Jedliście już w w Krowarzywa? Serwują wegetariańskie burgery: cierorexy, jaglanexy i inne wegetarianexy. W lodówce czeka paczka z bobem więc pomyślałem że zrobię bobexa z sosem aioli.

Liczba porcji:  

Burgery:
  • 700 g bobu (zważonego po ugotowaniu i obraniu) czyli ok 1000 g świeżego
  • 100 g bułki tartej - polecam zrobienie własnej ze starego kawałka chleba na zakwasie
  • 2 jajka
  • pół pęczka kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sos aioli:
  • 1 g żółtko
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szczypta gruboziarnistego pieprzu

Do podania:
  • 6 bułek na burgery
  • 3 łyżki oliwy
  • 12 pomidorków koktajlowych

Bób zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości ok 25 min, studzimy i obieramy z łupinek.

Z suchego kawałka chleba na zakwasie okrawamy skórki i miąższ rozdrabniamy w malakserze. Można oczywiście użyć gotowej bułki tartej.

Do malaksera dodajemy bób, jajka, posiekaną pietruszkę i przyprawy roztarte w moździerzu na proszek. Miksujemy na grudkowata masę.

Formujemy 6 okrągłych kotletów o grubości ok 1 cm i smażymy na średnim ogniu przez 5 min z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy bułki i sos aioli. Bułki rozkrawamy na pół, skrapiamy oliwą i wstawiamy pod grilla nastawionego na 200 stopni na 3 min. Czosnek przeciskamy przez praskę do moździerza, dodajemy szczyptę soli gruboziarnistej (to ważne, ziarna soli działają jak żarna) i ucieramy na gładką pastę.

Do pasty dodajemy źółtko i roztrzepujemy trzepaczką wolno dolewając oliwę. Na koniec przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy trzepaczką. Sos powinien być gładką emulsją o konsystencji majonezu.

Formujemy burgery. Na dolnej połowie bułki rozsmarowujemy odrobinę sosu, układamy burgera. Dodajemy pomidorki lub inne ulubione dodatki. Przyprawiamy dodatkową porcją sosu. Smacznego.

Spróbuj również: