Batoniki baklawa

DSC03584

Baklawa to jeden z moich ulubionych deserów. W mojej wersji zawiera mnóstwo orzechów, jest o wiele mniej słodka i podana w formie chrupiących „batoników” które nie brudzą rąk. Idealna dla dzieci. Z podstawowego przepisu wychodzi 27 batoników o długości 10 cm. Zapas starczy na kilka dni.

Liczba porcji:  

  • 1 paczka cienkiego ciasta filo, 12 arkuszy 30x40 cm. Do kupienia w Makro lub delikatesach: Piotr i Paweł, Alma
  • 2 garście obranych orzechów włoskich
  • 2 garście obranych orzechów laskowych
  • 2 garście nerkowców
  • 1 garść obranych pistacji, użyłem delikatnie solonych, sól dobrze podkreśla smak karmelu
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • pół szklanki miodu

Zaczynamy od toffi. Do rondelka grubym dnem wsypujemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu aż sok odparuje, cukier się stopi i będzie miał kolor ciemnozłoty. Potrwa to chwilę więc w międzyczasie zajmujemy się ciastem.

Gdy karmel jest gotowy zestawiamy go z ognia, dolewamy śmietankę oraz miód intensywnie mieszając. Otrzymamy toffi z aromatem miodu.

Rondelek stawiamy z powrotem na bardzo małym ogniu i trzymamy kilka minut żeby toffi zgęstniało. Przed użyciem na cieście wylejcie kilka kropel toffi na papier do pieczenia, żeby sprawdzić jego konsystencję po wystygnięciu – powinna być lekko ciągnąca, ale już nie płynna.

Równolegle do karmelu zajmujemy się ciastem. Pracując nad jedną porcją ciasta pozostałe arkusze przykrywamy morką ściereczką. Ciasto filo nie jest tłuste i natychmiast wyschnie.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. W miseczce topimy masło. Orzechy wsypujemy do malaksera i miksujemy z opcją pulse. Powinny być widoczne spore kawałki orzechów – wielkości małego paznokcia.

Na stolnicy układamy na sobie 4 arkusze ciasta, każdą warstwę smarując odrobina stopionego masła. Ciasto przekrawamy wzdłuż krótszego brzegu na 4 pasy 30 cm x 10 cm.

Wzdłuż dłuższego brzegu każdego pasa ciasta układamy orzechy, zostawiając kilka cm wolnego miejsca na każdym końcu. Orzechy polewamy toffi. Następnie pas ciasta zwijamy w rurkę i zaginamy końce, tak aby orzechy i toffi znalazły się w środku. Starajcie się nie przerwać ciasta, bo toffi wypłynie podczas pieczenia.

Ruloniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu masłem. Pieczemy ok 20 min w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

W trakcie gdy pierwsza porcja się piecze, przygotowujemy drugą a następnie trzecią. Po ostudzeniu ruloniki kroimy na 10 cm kawałki.

Spróbuj również: