Babka z orzechami laskowymi i gruszkami

DSC05758

Ciasto wyszukane przez Przemka na foodgawkerze. Jest orzechowe i wilgotne, dla mnie super, więc spróbowałem je odtworzyć.

Robiłem dwa razy eksperymentująć z grubością gruszek. Powinny być twarde, tak by całkowicie nie rozpadły się w pieczeniu ale pokrojone dość drobno w kawałki 5-7 mm.

Liczba porcji:  

  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • pół szklanki oleju (najlepiej z orzechów laskowych)
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki pasty waniliowej, zamiennie zamiast części cukru można użyć paczkę cukru z wanilią
  • 1 szklanka orzechów laskowych, uprażonych
  • 2 szklanki twardych gruszek pokrojonych w kostkę
  • masło do nasmarowania formy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Suche składniki łączymy w misce: przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, jogurt.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy zaczną pachnieć przesypujemy na ściereczkę, zawijamy i rozbijamy na kawałki wałkiem lub tłuczkiem do mięsa.
Ewentualnie można użyć młynka do kawy.

Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę: ok 5-7 mm.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy rózgą do otrzymania jednolitej masy. Następnie dodajemy gruszki i orzechy i mieszamy.
Odstawiamy ciasto na czas przygotowania formy.

Używam formy do babki pojemności 1.5 l. Formę trzeba natłuścić od wewnątrz i dokładnie wysypać mąką żeby ciasto nie przywarło.

Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odstać 20 min i ostygnąć. Wyjmowanie z formy gorącego grozi przełamaniem babki na pół.

DSC05745

Spróbuj również: